Impactul SARS-CoV-2 asupra sănătății copiilor
- vizualizări: 775
Mai mulți medici pediatri, profesori universitari și oficiali de stat s-au reunit pentru a discuta impactul SARS-CoV-2 asupra sănătății copiilor. O conferință științifică cu genericul „COVID-19: Sănătatea copilului. Impactul asupra viitorului adult” a avut loc în data de 10 decembrie, la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), preponderent on-line, fiind organizată în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
În deschiderea conferinței, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a specificat că de la declanșarea pandemiei COVID-19, reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei și ai Universității s-au implicat major în studierea acestui virus, inițiind discuții în cadrul diferitor platforme de cercetare.
„În comun cu specialiști notorii în științe medicale din țară și de peste hotare au fost abordate aspecte ce țin de originea virusului, modalitățile de răspândire a acestuia și posibilele soluții de depășire a situației. Până la acest moment, subiectul studierii coronavirusului încă rămâne deschis, deoarece acesta suportă diferite mutații și, respectiv, survin schimbări în ceea ce privește aportul sau implicarea medicilor și, desigur, în schemele de tratament a pacienților infectați. La primele etape erau mai mulți pacienți vârstnici, puțin se discuta despre copii și gravide”, a declarat profesorul Emil Ceban, subliniind în context, că academiciana Eva Gudumac a fost printre primii specialiști care a vorbit despre afectarea gravă și multiorganică a micuților, dar și a femeilor însărcinate.
Rectorul a mulțumit reprezentanților mediului academic și științific, care cercetează și informează constant societatea despre evoluția virusului SARS-CoV-2, exprimându-și speranța că în curând vor fi elucidate toate metodele de ofensivă asupra acestuia.
Academicianul Ion Tighineanu, președintele AȘM, a abordat problema asigurării cu vaccinuri împotriva COVID-19 și a accentuat că este necesar de a dezvolta un parteneriat public-privat. „Nu este corect să mizăm doar pe ajutoare umanitare și fonduri nerambursabile în aceste condiții extreme, când pandemia face ravagii pe întreaga planetă și sunt în recesiune chiar însăși economiile țărilor dezvoltate”, a punctat președintele AȘM.
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș, a evidențiat importanța evenimentului științific, în contextul numărului mare de cazuri de COVID-19 printre copii înregistrate în țară, indicând zonele geografice cu cele mai multe persoane infectate - mun. Chișinău, regiunea de nord și cea transnistreană. „Avem peste 6 500 de copii confirmați cu COVID-19 și 593 de gravide”, a menționat cu îngrijorare secretarul de stat.
Academiciana Eva Gudumac a prezentat un raport amplu privind afecțiunile provocate de COVID-19 la copii, subliniind că această pandemie are consecințe dezastruoase pentru întreaga omenire.
„Până în prezent, cele mai multe studii și cercetări au fost efectuate pe adulți și mai puțin au fost vizați copiii”, a menționat profesorul Eva Gudumac, accentuând că sursele și poarta de pătrundere a infecției în organismul copiilor sunt similare cu cele ale adulților, cel mai frecvent fiind afectate căile respiratorii.
Printre subiectele abordate în cadrul conferinței au fost: afectarea sistemului respirator, a celui nervos și a celui renal, și manifestările cardiovasculare în infecția cu coronavirusul de tip nou la copii.
La forum au participat experți notorii din domeniul medicinei pediatrice autohtone - profesorii universitari din cadrul Departamentului Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”: Svetlana Șciuca, dr. hab. șt. med., șefa Clinicii Pulmonologie; Angela Ciuntu, dr. hab. șt. med., șefa Clinicii Nefrologie; Svetlana Hadjiu, dr. hab. șt. med., șefa Clinicii Neurologie, și Ina Palii, șefa Clinicii Cardiologie. La platforma de discuții on-line s-au alăturat și medici de familie, studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi, cercetători ș.a.
Foto credit: https://asm.md/
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii